RoadStars

Onlangs leende Mercedes-Benz haar gloednieuwe Powerliner Actros Giga Space uit aan vlogger en vrachtwagenchauffeur Martijn Kuipers. Binnenkort is deze vlog te zien en RoadStars sprak alvast met hem over zijn ervaringen. Met hetzelfde aanstekelijke enthousiasme als in zijn populaire vlogs, praat hij over zijn dag on the road in de nieuwe Actros.

De 34-jarige Martijn Kuipers is al 16 jaar vrachtwagenchauffeur. Sinds 15 jaar rijdt hij voor logistiek dienstverlener Simon Loos door de Benelux. Ongeveer 2,5 jaar geleden begon hij samen met zijn cameraman Lars van der Zee met het opnemen van video’s voor zijn werkgever. Om te laten zien wat het nou eigenlijk inhoudt om de hele dag op de weg te zitten, wat daar allemaal bij komt kijken en om nieuwe collega’s te werven. Hun video’s sloegen aan en van het een kwam het ander. Hij startte zijn eigen YouTubekanaal, dat inmiddels meer dan 70.000 volgers heeft. “Ik hoop dat we dit jaar de 100.000 volgers halen, dat is eigenlijk wel een doel dat Lars en ik voor onszelf hebben gesteld.”

Vrije vogel
“Het blijft ook na zoveel jaar heerlijk om lekker vrij te zijn, om overal heen te gaan en overal mensen te leren kennen. Mooie vrachten, mooie ritten, mooie routes. Het is misschien een beetje cliché, maar de vrijheid die ik ervaar in mijn werk, dat is echt heerlijk. Ik kom graag bij bedrijven op bezoek, maar als ik daar klaar ben, vind ik het ook lekker om te vertrekken en weer mijn eigen weg te gaan. Dat is zo fijn aan het chauffeursvak; je bent niet gebonden aan een plek en je kunt gewoon lekker je ding doen.

We hebben natuurlijk wel een boardcomputer met GPS die kan zien waar je bent. Maar als je gewoon je werk goed doet, dan wordt er ook niet op je vingers gekeken en heb je daar nul last van. En ben je lekker een vrije vogel op de vrachtwagen.”

Knippie Knippie
Een aantal van zijn uitspraken in de video’s zijn inmiddels een heel eigen leven gaan leiden. “Ik zei al vaak ‘schitterønt’, wat ook Westfries is, eigenlijk mijn moedertaal, zeg maar. En dat gebruikten we met vrienden al veel in gesprekken en whatsappgroepen. Dat soort uitspraken is dus ook in de video’s terechtgekomen. Net als ‘knippie knippie’ [seinen]. En dat je dan nu een webshop hebt met shirts, sjaals en petjes, ja dat had ik ook niet kunnen bedenken.”

Een beter beeld van de sector

Doordat er zoveel mensen naar zijn vlogs kijken, heeft hij een soort voorbeeldfunctie en hoopt hij een steentje bij te dragen aan een positiever imago voor de transportsector. “Ik wil vooral positiviteit uitstralen rondom de hele sector en mensen inspireren om ook te gaan rijden. En dat lukt aardig. Ik krijg regelmatig berichten van mensen die er eerder niet aan toe durfden te geven, maar die dankzij onze video’s toch die stap hebben gezet en inmiddels helemaal happy zijn met hun baan als chauffeur. Dat vind ik een heel groot compliment.”

Beul van een auto
“De Powerliner Actros Giga Space doet absoluut zijn naam eer aan. Ook door de manier waarop hij opgebouwd is. Zelfs als losse trekker is het al een heel dikke trekker, door de achterbumper, de lampen en de lage zonneklep. Dat soort dingen maakt hem sowieso al compleet af. En het aantal pk’s. Die 630 pk, als je met zo’n zware, dikke auto niet uit de voeten komt, vooral in Nederland, dan kun je er nergens mee uit de voeten. Dus ook als je er de bergen mee ingaat, is het een beul van een auto. En deze showtruck is heel dik uitgevoerd met een luchtgeveerde vooras, luxe stoelen, een mooi dashboard, luxe stuur, noem maar op. Alles is natuurlijk luxe, dus dat rijdt bij voorbaat al lekker.”


Opvallende features
“Wat ik echt tof vind? De dynamische lampen, maar ook het dashboard. Als je je groot licht of je mistlampen aanzet, dan zie je dat ook op je display. Daar zie je op je scherm een afbeelding van je auto en die lampen gaan daar op de display dus ook aan. Dat maakt hem gewoon lekker modern.

Overal heb je digitale schermen, daar hou ik ook van. Maar dat er dan op die digitale schermen old-school knoppen zichtbaar zijn, dat vind ik mooi. En daar is Mercedes wel heel modern in. En wat ook een geniale uitvinding is, is het feit dat je de buitencamera’s vanaf je bed kunt aanzetten. Zo hoef je dus niet meer door je gordijntje heen te kijken als je buiten je auto iets hoort, maar kun je lekker blijven liggen en alles in de gaten houden.”

Spiegels
Aan de spiegels, die in de Actros vervangen zijn door camera’s, moest hij wel even wennen. “Zo lang als ik rijd, heb ik al gewone spiegels en deze auto heeft natuurlijk camera’s op de A-stijl. Dus dat was in het begin even zoeken, maar aan het einde van de dag werkte ook dat fijn. Het is natuurlijk mooi dat je geen dode hoek meer hebt in je spiegels. De A-stijl is door die camera’s alleen wat groter en daar moest ik vooral aan wennen. Maar ja, dat is ook niet gek; ik ken mijn eigen vrachtwagen natuurlijk blind, dus dan is iedere andere wagen waar je instapt wennen.”

Schitterønt mooie beelden!
“We hebben de dag van de opnames ruim 350 kilometer gereden door Noord-Holland. Dus we hebben heel de provincie wel gezien, lijkt me. We zijn over de Zuiderdijk van Hoorn naar Enkhuizen gereden, langs het Markermeer en we zijn zelfs even op Texel geweest, dus we hebben de Actros op de boot gezet. Konden we mooi een rondje varen! En we dachten echt schitterønt mooie beelden te schieten bij de Zaanse Schans. Dus wij daarnaartoe. Maar ja, we kwamen natuurlijk niet verder dan de parkeerplaats, want je kunt daar natuurlijk helemaal niet komen met de auto, laat staan met deze. Konden we dus mooi rechtsomkeert maken.

Maar we hebben heel mooie beelden kunnen maken. We hebben met drones gewerkt en vanuit de kofferbak van een andere auto een aantal rijshots gemaakt. Het is echt een dikke video geworden, waar het plezier hopelijk vanaf spat. Dus ga hem vooral kijken.”